Functionele neurologie


Binnen de chiropractie bestaan, net als in de geneeskunde verschillende specialisaties. Functionele neurologie is een van deze specialisaties.

Chiropractoren met deze specialisatie stellen het zenuwstelsel (brein en ruggenmerg) centraal in hun analyse en interventies. De FN chiropractor heeft verschillende mogelijkheden om tot verbetering van klachten en symptomen te komen. Deze mogelijkheden of interventies zijn gebaseerd op modern wetenschappelijk onderzoek vanuit verschillende wetenschapsgebieden. Of men nu gediagnosticeerd is met een pathologie of dat de klachten van mildere (maar daarom niet minder heftige!) aard zijn, de FN chiropractor zal op zoek gaan naar waar er voor u verbetering te behalen valt.

Typische voorbeelden van klachten waarbij pathologie niet altijd even duidelijk is, maar waarbij een functioneel neurologische benadering uiterst waardevol kan zijn: migraine, dystonie, post-concussie syndroom, duizeligheid,... De testen die wij doen zijn de gebruikelijke neurologische testen waarvan een groot deel te maken heeft met de motoriek van het oog. Het is niet zo dat we speciale onderzoeken hebben uitgevonden maar we combineren wel een aantal testen op een unieke manier.


FN chiropractie: oefening en training

Het verbeteren van het centraal en perifeer zenuwstelsel vergt veel inspanning. Het kost veel werk en herhaling van oefeningen. Je moet het net zo zien als bij het leren van een taal; wie oefent, wordt beter. Dan is bij het behandelen van neurologische problemen net zo. Onder de juiste omstandigheden kan er veel verbeterd worden. Die juiste omstandigheden zijn wel niet altijd even gemakkelijk te bepalen. We moeten altijd overstimulatie of onderstimulatie (metabolische capaciteit) van de zenuw in onze gedachte houden, om de ideale behandeling voor te schrijven.
Overigens kan de FN chiropractor met zijn behandelingen ook mensen helpen die geen pijnklachten hebben. Sporters die merken dat zij geremd worden door een spiergroep kunnen wel harder gaan trainen maar krijgen daar niet altijd verbetering in. Wij kunnen helpen met het vaststellen van de oorzaak en samen op zoek gaan naar de oplossing. Usain Bolt bv heeft een FN chiropractor in zijn team die hem helpt met dat soort problemen. Dat heeft niks met pijn te maken maar met het verbeteren van prestaties. Afbeeldingsresultaat voor chiropractie sport

Meer over de chiropractische behandelingen

Onze chiropractors

Laurent Van Belle DC DACNB

Afgestudeerd in 2010 aan het Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth (UK). Sinds 2016 ook Diplomate of the American Chiropractic Neurology Board en gespecialiseerd in de chiropractische functionele neurologie.

Lees meer →

Anne-Gaëlle Madec DC

Afgestudeerd aan het Institut Franco-Européen de Chiropractie en sinds 2010 gespecialiseerd in pediatrie, zwangerschap, Neuro-Organisation Technique en Neuro-Emotional Technique.

Lees meer →

De Boulevard Noord 2
4617 HD Bergen op Zoom
Nederland