Werkwijze & behandelingen


Voor een eerste bezoek aan de chiropractor reserveren we voldoende tijd. We starten steeds met een gedetailleerd vraaggesprek naar uw algemene gezondheidstoestand, leefgewoonten, medische voorgeschiedenis en klachten. Dit gebeurt op basis van een vragenlijst die onze medische secretaresse met u zal invullen.

De chiropractor gaat vervolgens verder met een lichamelijk onderzoek waarin hij neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toepast. Aan de hand van deze onderzoeken bekijkt de chiropractor of uw klacht chiropractisch behandeld kan worden en bespreekt hij de behandelmogelijkheden met u. Er wordt een plan opgesteld en eventueel voeren we meteen de eerste behandeling uit. Als bijkomend onderzoek nodig is, wordt u mogelijks doorverwezen naar een specialist of volgt verder overleg met uw huisarts. 
Behandeling chiropractie

Voor de behandeling zelf maakt de chiropractor gebruik van meerdere behandeltechnieken. Hoofdzakelijk gebruikt hij nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom, schedel of elders. De meest gebruikte technieken zijn:

 • Diversified techniek
  Deze techniek combineert verschillende chiropractische principes en werkt zowel op het zenuwstelsel als op het spierstelsel. Bij de diversified techniek zorgen handmatige duwtjes op de nek en rug voor correcties. Je kan een kleine ''pop'' of ''krak'' horen als het wordt gecorrigeerd - dit zijn gasbelletjes die ontsnappen uit een gewricht. 
 • Thompson drop techniek
  Een ongelijke beenlengte is vaak de oorzaak van verkeerde uitlijningen in de wervelkolom. De Thompson techniek start met een analyse van de beenlengte, de (on)balans van het bekken en de algemene lichaamshouding. Daarna gebeuren manipulaties op een speciale behandeltafel (''drop table'') die nauwkeurig opgetild kan worden en vervolgens snel naar beneden gaat om beweging te verkrijgen in specifieke gewrichten. Dit zal de balans herstellen en de zenuwfuncties verbeteren of herstellen.
 • Gonstead methode
  De Gonstead methode ziet de bekkengordel als fundament voor de stabiliteit in de wervelkolom. Door de stand van lage rugwervels en het bekken te corrigeren kunnen problemen op andere plaatsen worden verholpen.
 • Activator
  Een activator is een speciaal apparaat dat een nauwkeurig gedoseerde mechanische impuls kan geven. De lichtheid van deze techniek maakt het uitermate geschikt bij kleine kinderen of mensen met broze botten. Een activator wordt ook aangewend op polsen, handen en voeten.
 • Toegepaste kinesiologie / Manual Muscle Testing
  Met specifieke spierfunctietesten kan een analyse worden gemaakt van de lichaamsfuncties. Naast gewrichtsklachten kunnen ook problemen met de spijsvertering, hoofdpijn, spierpijn, allergie of zenuwpijn worden opgespoord en behandeld. Met de toepassingen van deze spiertesten is in de VS al zo''n dertig jaar ervaring opgedaan.

Naast deze behandelmethoden is het mogelijk dat u oefeningen krijgt voorgeschreven of advies over een goede houding of voeding.


Hierboven zien we de vinger-neus proef: een test waarbij we coördinatie en proprioceptie onderzoeken.

Behandeling functionele neurologie

De FN chiropractor heeft verschillende mogelijkheden om tot verbetering van klachten en symptomen te komen:;

 • Oog-motorische trainingen
  De motoriek van het oog is voor neurologen een unieke manier om de werking van het brein te begrijpen. Ogen hebben altijd een ''kruispunt'' onafhankelijk van of ze nu ver of dichtbij kijken. Als één van de ogen verzwakt is, zal dat punt moeilijker te vinden zijn, en zal de patiënt automatisch zijn hoofd draaien, wat dan weer nekproblemen in de hand werkt. Het oog trainen is dan zinvoller dan therapie op de nek te blijven herhalen.
 • Motion guidance
  Dit biofeedback systeem helpt de patient om fouten in de proprioceptie te verbeteren. Dit is uiterst belangrijk in Whiplash associated disorders, maar het kan ook interessant zijn tijdens het sporten. 
 • NSI
  Dit trainingssysteem heeft\r\ndiverse facetten in het stimuleren van bepaalde gebieden van het brein. 
 • Omega-3 Index Test
  Dit is een bloedtest ter verduidelijking van de 26 verschillende vetzuren in uw lichaam en geeft een zicht op de voeding die u tot zich neemt. Het is een risicoanalyse over de goede werking van het hart. EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn de twee gezondste omega-3-vetzuren in onze voeding. Ze helpen bij het behouden van een normale bloeddruk maar stimuleren ook een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen. Met een eenvoudige Omega-3 Index Test analyseren we de essentiële vetzuren en geven we richtlijnen om ze op het gewenste niveau te krijgen.

Onze chiropractors

Laurent Van Belle DC DACNB

Afgestudeerd in 2010 aan het Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth (UK). Sinds 2016 ook Diplomate of the American Chiropractic Neurology Board en gespecialiseerd in de chiropractische functionele neurologie.

Lees meer →

Anne-Gaëlle Madec DC

Afgestudeerd aan het Institut Franco-Européen de Chiropractie en sinds 2010 gespecialiseerd in pediatrie, zwangerschap, Neuro-Organisation Technique en Neuro-Emotional Technique.

Lees meer →

De Boulevard Noord 2
4617 HD Bergen op Zoom
Nederland