Veel voorkomende klachten


Chiropractie is heilzaam bij een uiteenlopende reeks van klachten.

De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen of benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met een chiropractische behandeling.

Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens de zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding. Tevens kunnen huilbaby's en klachten als bedplassen bij kinderen in veel gevallen met succes behandelt worden. Vaak geeft chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen.

Ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm, RSI klachten), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan bij arthritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.

Nekklachten

Nekklachten komen veel voor. Een huisarts krijgt gemiddeld 7 patiënten per week die klachten hebben aan de nek. Ongeveer 80% van de mensen heeft ooit wel eens last van zijn rug en/of nek gedurende zijn of haar leven.

De klachten zijn dan onder andere het resultaat van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom. Ze komen tot uiting op verschillende manieren: als een stekende of zeurende pijn, stijfheid of bewegingsbeperking. Nekklachten stralen ook vaak uit naar andere delen van de wervelkolom, de schouder, de armen en handen. Ook tintelingen, een prikkelend gevoel, hoofdpijn of duizeligheid kunnen het gevolg zijn van problemen in de nek.

Vaak gebeurt het dat door een louter mechanische aanpak geen of onvoldoende resultaat wordt bereikt. In dat geval kunnen de traditionele chiropractische behandelmethoden aangevuld worden met functionele neurologie.

Lage rugpijn

Volgens het RIVM hebben ongeveer 2,4 miljoen volwassen Nederlanders chronische lage rugklachten. Maar liefst 80% van de bevolking krijgt er wel eens mee te maken. Een kleine groep mensen heeft snel geen klachten meer, echter bij meer dan drie kwart van de patiënten komen rugklachten regelmatig terug of blijven deze aanhouden.

Rugklachten kunnen ervaren worden als pijn of stijfheid, dit hangt af van het type klachten en hoe lang u de problemen in de rug al heeft. Lage rugpijn is onder meer het resultaat van overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom.

Vaak gebeurt het dat door een louter mechanische aanpak geen of onvoldoende resultaat wordt bereikt. In dat geval kunnen de traditionele chiropractische behandelmethoden aangevuld worden met functionele neurologie.

Ischias

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. De naam stamt af van de zenuw nervus ischiadicus (grote beenzenuw).  De zenuw vormt zich vanuit de onderrug en loopt via de bil langs de achterkant van het been naar de kuit en voet. Als er ergens langs deze baan teveel druk op de zenuw komt, kan deze geïrriteerd of ontstoken geraken. Eén van de meest bekende oorzaken van ischias is een hernia, maar ook op andere plekken, zoals in de bil (vb. een piriformis syndroom) kan de zenuw bekneld raken. Dit zorgt voor uitstralende pijn in het been. Uitstralingspijn in het been kan tevens veroorzaakt worden door spierklachten en door pijn in de SI gewrichten. Afhankelijk van de precieze locatie van de uitstraling in combinatie met enkele orthopedische en neurologische testen, kan de chiropractor uitsluiten om welke oorzaak het gaat.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaliter in ligt. Er bestaan verschillende hernia's: hernia inguinalis, hernia diaphragmatica,...De Hernia die we hier bedoelen is de Hernia Nucleus pulposus (HNP). Belangrijk om te weten is dat de tussenwervelschijf uit 2 componenten bestaat: de buitenste annulus fibrosus en de binnenste nucleus pulposus. De annulus is een vezelachtig materiaal dat geleidelijk overgaat in een tandpasta-achtige substantie nl. de nucleus puplposus. Een belangrijk feit is dat tijdens de embryonale fase deze nucleus eerst gevormd wordt waarrond de annulus groeit. De nucleus is dus een lichaamsvreemde materie. Het is ook alleen het buitenste 1/3 deel van de annulus die de bezenuwing heeft waarlangs de perceptie van pijn wordt gestuurd. De wetenschap toont aan dat als de annulus doorscheurt en dus de nucleus richting de bezenuwing gaat een autoimmuun respons komt omdat deze cellen nog lichaamsvreemd zijn.

Onze chiropractors

Laurent Van Belle DC DACNB

Afgestudeerd in 2010 aan het Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth (UK). Sinds 2016 ook Diplomate of the American Chiropractic Neurology Board en gespecialiseerd in de chiropractische functionele neurologie.

Lees meer →

Anne-Gaëlle Madec DC

Afgestudeerd aan het Institut Franco-Européen de Chiropractie en sinds 2010 gespecialiseerd in pediatrie, zwangerschap, Neuro-Organisation Technique en Neuro-Emotional Technique.

Lees meer →

De Boulevard Noord 2
4617 HD Bergen op Zoom
Nederland